Loose – de webshop voor verpakkingsvrije boodschappen binnen Nederland

Leven zonder afval is een passie van mij geworden. Maar naast dat ik mijn eigen gedrag probeerde veranderen, wilde ik meer doen! Ik wil ook anderen helpen een afvalvrije levensstijl na te leven. Tegelijkertijd leek het me perfect om te proberen van mijn passie (deels) mijn werk te maken. Dus, nu is het zo ver! Vanaf nu ben ik eigenaar van Loose, dé eerste webshop in Nederland voor verpakkingsvrije boodschappen!

Het concept

Om maar meteen straight to the point te komen, wat is Loose? Loose is de webshop voor verpakkingsvrije boodschappen binnen Nederland! De webshop is te vinden via

www.loose-enschede.nl

en er zijn voor nu alleen houdbare producten te koop. Wanneer je een bestelling plaatst, kom ik je boodschappen in Enschede in katoenen zakken en weckpotten op de fiets bij jou thuis brengen. Bestellingen voor de rest van Nederland verzend ik met PostNL. De bezorgdag die ik hanteer is zondag, tussen 17:00 en 19:00 in Enschede en de pakketten voor de rest van Nederland verzend ik dagelijks. Ben je klaar met je producten en zijn de katoenen zakken en weckpotten dus leeg, dan kom ik de weckpotten weer ophalen (bij een vervolgbestelling) of kan je het pakket weer terugsturen naar mijn antwoordnummer. Voor deze katoenen zakken en weckpotten betaal je dus bij iedere bestelling een borg, en zodra ik de katoenen zakken en weckpotten weer allemaal in heb genomen wordt deze borg teruggestort. Je betaald uiteindelijk dus uiteindelijk alleen voor de producten zelf en het systeem werkt als een ruilsysteem. Helemaal circulair en zonder afval dus!

Waarom ben ik Loose gestart?

Zoals je op deze blog leest, ben ik hard op weg naar een duurzaam leven zonder afval. En tijdens deze reis kwam ik er eigenlijk achter dat er in Nederland wel opties zijn voor verpakkingsvrije boodschappen, maar vaak alleen in de grote steden. Ik dacht: ‘Waarom doet niemand daar wat aan?’ en toen bedacht ik me ‘Ik ben iemand!’. Het leek mij geweldig om een centrale plek te realiseren, zodat je op één plek gemakkelijk zonder afval kunt winkelen! Ik wil dat iedereen de kans heeft om verpakkingsvrije boodschappen te bestellen. Hierom is het tevens ook een webshop geworden. Lekker flexibel voor jou, bestellen wanneer je wilt! En ook omdat ik op dit moment nog full-time  student ben, is dit voor mij stukken beter te combineren. Zoals je hierboven las is het een ruilsysteem, circulair. Er komt geen afval bij kijken en dat is in 2019 hard nodig denk ik.

‘Be the change you want to see in the world’ – Gandhi

Een uitdaging

Ik denk dat het systeem op dit moment goed is ingericht, maar in de praktijk leer ik nog ieder dag. Ik ben zo’n 1,5 jaar bezig geweest om dit concept van een idee naar een daadwerkelijke onderneming te krijgen. En die weg is best spannend geweest moet ik eerlijk bekennen. Want het is best lastig om een onderneming te beginnen als 19-jarige, terwijl dit concept nog vrij nieuw is. Ik ken winkels voor verpakkingsbrij boodschappen alleen in de vorm van een fysieke winkel, en niet als een webshop. Hoewel, er is sinds kort  ook een pilot gestart van dit concept in Leiden. Door deze beperkte bekendheid was het lastig om het concept vorm te geven. Maar! Uiteindelijk is het gelukt! Ik heb ondersteuning gekregen vanuit Saxion (waar ik destijds studeerde) in het begin, waardoor ik een goed marktonderzoek heb kunnen uitvoeren en tot de conclusie gekomen dat Nederland wel klaar is voor dit concept! Dus, tijd om het uit te voeren!

Ik kan mezelf dus officieel ondernemer noemen! Het is allemaal wat spannend en nieuw, maar ik heb er veel vertrouwen in. Mocht je me willen helpen? Deel dan vooral mijn website met anderen 😉 Woon je in Enschede, dan zie ik je misschien binnenkort wel bij jou aan de deur, met verpakkingsvrije boodschappen!

foto.PNG

Liefs,
Romee 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s