Kijktip: Earthlings

Ik stuitte onlangs op een interessant artikel. In het artikel (in de Volkskrant geloof ik) stond een stukje over een slachterij die een bepaald deel van het slachtproces transparant had gemaakt. Ze hadden letterlijk glazen muren gemaakt, zodat voorbijgangers de dode dieren langs zagen komen aan een soort assembly line. De reacties waren heftig, veel mensen waren geschokt en eisten dat de muren niet meer doorzichtig mochten zijn. Dat deed mij denken aan een documentaire die ik graag met jullie wil delen. Een documentaire die onder andere het slachtproces in slachthuizen transparant maakt. Ik heb het over: Earthlings.

Kijk, als alle mensen (van het artikel hierboven) die klaagden over de dieren die ze zagen nou veganisten waren, dan vond ik het oké. Maar dat is niet zo, vaak niet. Maar ik vind dat fout. Want ik vind trouwens dat je bij al het voedsel wat je koopt en opeet moet weten hoe het is gemaakt en waar het vandaan komt. Daarná kan je de keuze maken of je het nog wilt of niet. Dus ja, dat betekend dat je ook moet weten (en zien) hoe een dier wordt geslacht als je vlees eet.

En dat is precies waar de documentaire Earthlings aan bod komt. Het laat zien hoe vlees, kaas, leer, dons en nog veel meer dierlijke producten worden geproduceerd. Belangrijk om te weten als je het aan mij vraagt. Het gaat namelijk om levende wezens, geen producten. Ik keek de documentaire zelf toen ik in mijn eigen ‘proefperiode’ zat. Ik werd een maand lang vegetariër om te kijken of het kon. En in die periode probeerde ik zo veel mogelijk te weten te komen over vlees en andere dierlijke producten. Ik zal er niet om liegen: mede door Earthlings heb ik die maand verlengd naar levenslang. Uiteindelijk ben ik zelfs veganist geworden.

Ik vind wel dat ik hier een kleine waarschuwing moet plaatsen, want Earthlings is een heftige documentaire. Dit klinkt wel heel raar, maar ik heb een groot deel van de documentaire gehuild en hem ook een paar keer stopgezet. Het is gewoon heel heftig. Dus, hierbij dus de waarschuwing. Het is vreselijk om te zien (maar goed, het is ook vreselijk dat het überhaupt gebeurd). Ik zag tevens veel nieuwe dingen, over bijvoorbeeld leer. Dat onderwerp wordt naar mijn mening nooit zo aangekaart, vlees wel.

De beelden zijn heel heftig, maar geen uitzondering. Dat vind ik belangrijk om te melden. Want slachthuizen hebben geen glazen muren, en dat heeft uiteraard een reden. Hoe vaak halen slachthuizen in Nederland (een land waar de regels als ‘netjes’ worden beschouwd) het nieuws met schandalen? Te vaak als je het mij vraagt. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Deze documentaire is heel plat en laat gewoon zien hoe de dingen zijn. Klaar, punt uit.

‘Als slachthuizen glazen wanden hadden, zou iedereen vegetariër zijn’ – Paul McCartney

Earthlings (te zien op Netflix) gaat over de omstandigheden en levens van dieren, niets meer en niets minder. De hele kwestie over milieuschade, schaarste, gezondheid en nog veel meer wordt weggelaten. Maar, wil je daar nog meer over weten? Onderaan deze post deel ik meer stukken die ik schreef over de kwestie dierlijke producten eten en/of kopen. Maar goed, al met al, vind ik dat je Earthlings moet kijken als je dierlijke producten koopt of opeet. En jij?

Liefs,
Romee

Meer stukken over het kopen en/of eten van dierlijke producten lezen? Ik schreef onder andere:
– Leestip: De Vegarevolutie
– Kijktip: Cowspiracy; the Sustainble Secret
– Kijktip: Vegucated (en wat tips van mij)
– Leestip: Dieren Eten

 

 

 

 

 


2 reacties op ‘Kijktip: Earthlings

  1. Ik denk dat ik gewoon stap voor stap vegetariër wordt zonder die film te bekijken. Net als jij zou ik de ganse film zitten huilen. Ik heb als kind gezien hoe dieren geslacht werden, dat gebeurde dan thuis of op de hof van de boer. Daar heb ik nooit moeite mee gehad. Maar wat er in de industriële sector gebeurt… Daar breekt mijn hart van.

    Liked by 1 persoon

    1. Het helpt mij om makkelijker ‘nee’ te kunnen zeggen. Maar als je het niet kijkt, snap ik dat ook best hoor, het is niet leuk om te zien. En als je voor jezelf toch al weet dat je de stap wilt maken om langzaamaan vegetariër te worden, dan ben je al heel goed bezig vind ik! Alle beetjes helpen zeg ik altijd maar haha.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s