Weekoverzicht #12: ik vierde nog steeds mijn verjaardag

Deze week vierde ik mijn verjaardag nog na, keek ik een documentaire en begon het nieuwe handbalseizoen!

Donderdag
Het was een beetje een rotdag. Ja, die heb ik ook. Uiteindelijk was mijn handbaltraining wél leuk en vond ik mezelf productief op school. Ook keken we vandaag bij het vak ‘Sustainable Accomodation’ op school een verkortte versie van de documentaire ‘Cowspiracy’, op mijn aanraden. Ik schreef er afgelopen maandag een stukje over, mocht je benieuwd zijn. Vorige week heb ik helaas Expeditie Robinson gemist, dus daar stop ik maar mee. Ik ben echt niet goed in series kijken die op vaste tijden op televisie komen, oeps. Ik wil toch zo min mogelijk tv kijken, dus dit is stiekem misschien maar beter.

Vrijdag
Vandaag was ik vrij, maar uitslapen zat er niet in. Ik moest naar de tandarts voor controle. Goed nieuws; geen gaatjes en nagenoeg geen tandsteen! Ik wou dat ik kon zeggen dat ik de afgelopen tijd iedere dag de zero waste tandpasta op een stokje heb gebruikt, maar dit is helaas niet het geval. Nu kan ik helaas niet bewijzen dat je ook hiermee gaatjes vrij door het leven kan gaan, maar ik geloof het zelf wel. Ik wissel de zero waste tandpasta af met andere tandpasta die we in huis hebben. Mijn ouders zijn gescheiden, en tandpasta telkens meeslepen is niet handig. Wellicht dat ik er binnenkort nog één bestel, zo heb ik er in ieder huis één. Eenmaal klaar bij de tandarts ging door naar het Saxion in Enschede, fijn dat het Saxion ook in Enschede zit, zo hoef ik niet naar Deventer te reizen. Even wat huiswerk gemaakt en vroeg naar huis, fijn! Eenmaal thuis keek ik een documentaire, en ook deze gaat binnenkort uitgebreid online komen. Hij was goed!

Zaterdag
Een leuke dag voor de boeg. Eerst moest ik werken van 7 tot 12, as usual. In de middag kwam (wéér ja, haha) familie langs voor mijn verjaardag. We gingen met z’n allen sushi en grill eten bij Blue Sakura in Enschede, jum. Dit kreeg ik als cadeau van mijn vader voor mijn verjaardag, leuk! Weet je nog, experiences, not things? Het was reuze gezellig en lekker, hmm! Ik geloof dat er voor iedereen wat bij zat. Heerlijke vegetarische en veganistische gerechten, maar voor de liefhebbers ook vlees. Sushi, maar ook andere gerechtjes. Het is all you can eat, maar je hoeft niet rond te lopen. Je bestelt via een tablet wat je wilt eten en dit wordt naar je tafel gebracht, je blijft dus gezellig bij elkaar zitten. Het was een geslaagde dag.

Zondag
Vandaag was de eerste wedstrijd van het officiële handbalseizoen. We spelen dit jaar een klasse hoger, eerste klasse. Je kan dus wel zeggen dat iedereen een beetje kriebels had hihi. Mijn vriend kwam ook voor de allereerste keer kijken, dat was lief (dan weet je dat je speciaal bent hoor, ik nodig nóóit iemand uit, nooit). Uiteindelijk was het een hele goede wedstrijd en wonnen we met 14-11. Dat was echt een feestje, de eerste twee punten zijn binnen! Daarna gingen mijn vriend en ik nog gezellig naar het terras in Enschede, naar Bar Celona. Hier heb ik gemengde gevoelens bij, het duurde namelijk allemaal héél erg lang. Maar uiteindelijk vond ik (mijn vriend niet) het best lekker en hadden ze een veganistische optie op de kaart staan en ook werd er kraanwater geserveerd! Ik weet niet meer hoe het heet, maar zie hieronder de lunch. Nog een plus, zie je die beker met servetjes daar staan? Ja, die doen ze dus apart! Je kan dus zelf kiezen of je ze gebruikt of niet. Ik ga ervan uit dat ze deze hergebruiken als je ze niet gebruikt, we hebben ze dus lekker laten staan. Oh, en er is nog meer goed nieuws! Ook zie je op de foto dat ze losse thee gebruiken in een filter, wederom geen afval dus! Ik ben erg tevreden, maar de service was wel echt jammer. Die avond keek ik weer lekker miljoenenjacht, en het was zover. Er is iemand miljonair geworden! Jeetje, ik voelde plaatsvervangende zenuwen op de bank.

Bar Celona

Maandag
Op maandag ben ik vrij van school, dus dan werk ik in de supermarkt de hele dag. Mooi wat centjes bijverdienen. Daarna keek ik de ‘mockumentaire’ The Majestic Plastic Bag. Een mockumentaire is een korte documentaire denk ik, omdat ‘The Majestic Plastic Bag’ maar liefst 4 minuten duurt. Het is grappig filmpje, waarin de reis van de plastic tas van de winkel naar de oceaan reist. Helaas is dit onderwerp helemaal niet grappig, maar ontzettend triest. Maar, een beetje humor moet kunnen toch? Na het avondeten ben ik gauw naar Sanquin gefietst, ik ging bloed doneren. 3 keer per jaar wordt ik hiervoor oproepen, sinds ik 18 ben geworden en me heb ingeschreven. Bloed geven geeft me een ontzettend goed gevoel, al zou je dat misschien niet denken. Het doet me goed te weten dat ik een ander help. Je kan er namelijk iemands leven mee redden. Qua pijn is het echt een lachertje, ik vond het de eerste keer eng maar nu ga ik er ontspannen heen. Er hangt trouwens ook een fijne sfeer, een iedereen-helpt-iedereen sfeer of zo, het is een beetje lastig te omschrijven. Naast bloeddonor, ben ik ook orgaandonor en stamceldonor. Met de eerste twee ben je vast bekend, maar met het laatste wellicht niet. Sommige mensen hebben stamcellen nodig, omdat ze ziek zijn. En soms zijn naasten, familie of vrienden, geen match. Het is namelijk heel lastig om een match te vinden qua stamcellen. Daarom kan je je inschrijven in bij Matchis. Je krijgt dan een setje voor DNA-afname thuisgestuurd. Je poetst als het ware een soort wattenstaafje over de binnenkant van je wang en stuurt het terug. Daarna sta je in de database en mocht er ooit iemand stamcellen nodig hebben, dan wordt je opgeroepen. De kans is héél klein dat je überhaupt opgeroepen wordt, iemand moet namelijk een match zijn én ziek zijn (anders heeft diegene het natuurlijk niet nodig). Als je wordt oproepen kunnen ze stamcellen uit beenmerg weghalen onder narcose of via je bloed. Je moet dan een dag in het ziekenhuis blijven. Het klinkt vrij heftig, maar zoek er vooral eens wat over op. Als je iemands leven kan redden, zou je dat toch doen?

bloed doneren

Dinsdag
Graag neem ik dit moment even voor een shoutout naar die mensen die de trein al in proberen te lopen wanneer de andere mensen er nog niet uit zijn. Fijn, totaal niet onhandig. Jullie zijn toppers! #not. Tot dusver de reis naar school. Wanneer je af en toe een hele dag werkt merk je pas hoe fijn naar school gaan soms is. Ik weet het, nu klink ik net als iedere volwassene die werkt ‘Wacht maar tot je werkt Romee, dan waardeer je school pas echt’. Op school hoef je namelijk niet altijd wat te doen, vaak moet je gewoon zitten en luisteren. Dat is echt fijn, vandaag merkte ik dat weer. Nou is werken ook wel fijn, want als je vrij bent dan ben je ook echt klaar en met school is dat niet zo. En school brengt soms ook wel zo veel stress met zich mee dat je bijna zou zeggen: ‘Laat maar, ik ga wel onder een brug wonen’. Gelukkig woon ik nog altijd in een huis hoor. Vandaag werd er in een hoorcollege gesproken over MVO toen tot mijn verbazing iemand schreeuwde ‘Wat is MVO?’. Jammer, zo jammer.

Woensdag
Wederom ging ik met frisse moed naar school. Hier leerde ik trouwens weer wat ‘groene’ (of juist weer niet, het is maar hoe je het bekijkt) feitjes. Zo kwam ik erachter dat de bekertjes bij ons op school (die ik overigens nooit gebruik, don’t worry) niet alleen gemaakt zijn van papier, ook al ziet dat er wel zo uit. Er zitten namelijk zware metalen, aluminium en kunststof in. En dat terwijl het lijkt op een papieren bekertje! Maar, er was natuurlijk een goed feitje. Je kan namelijk energie opwekken met bepaalde vloertegels. Die zetten lichaamswarmte om in energie! Cool! Ik zat vandaag tot 18:00 op school om huiswerk te maken, ik voel me echt een diehard student. Morgen en overmorgen staan er namelijk leuke dingen op de planning en dan wil ik niets hoeven doen voor school.

Ook deze week tekende ik een petitie, ik vind petities een mooie manier om invloed uit te oefenen en je stem te laten horen.
– Ik tekende deze petitie, waarin Greenpeace Coca Cola oproept om wegwerpflesjes weg te faseren.

Liefs,
Romee


2 thoughts on “Weekoverzicht #12: ik vierde nog steeds mijn verjaardag

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s