Een geweldige organisatie: Greenpeace

Vandaag wil ik een stukje met jullie delen over Greenpeace. Ik heb me namelijk net weer opgegeven voor een nieuwe activiteit waaraan ik mee doe wat helemaal in mijn straatje past. Een opruimactie in Gouda op 4 maart. Dit is nog maar mijn tweede activiteit met Greenpeace, maar toch wil ik er wat over kwijt.Mijn beeld van Greenpeace is altijd wel goed geweest (ja, zelfs na het zien van Cowspiracy, waar ze een beetje zwart worden gemaakt), zij willen namelijk net als ik de wereld redden. Iedereen zijn eigen manier, toch? Alle beetjes helpen. Toch kwam ik in juni 2016 achter veel nieuwe informatie over Greenpeace, voor mij althans. Ik ben toen ook vrijwilliger geworden.

Je kunt Greenpeace op meerdere manieren steunen. Dus niet alleen met donaties, wat ik altijd dacht. Dit is dus ook de eerste optie, maar helaas zit dit er voor mij niet in, ik zet me liever in op andere manieren. Toen heb ik me ook direct ingeschreven voor de nieuwsbrief en de actiemail. Dit is een makkelijke manier om Greenpeace te helpen, je bent op de hoogte van wat er gebeurt in de wereld en via de actiemail wordt je opgeroepen om onder andere petities te tekenen, en dus invloed uit te oefenen. Gratis, en vanuit je stoel.

Wat een stapje verder gaat is Greenwire. Greenwire is een online platform voor vrijwilligers van Greenpeace. Hiervan ben ik ook lid. Via Greenwire wordt van alles gedeeld, bijvoorbeeld foto’s en het laatste nieuws. Maar wat ik vooral belangrijk vind aan Greenwire zijn de activiteiten. In Greenwire zie je als het ware een lijst met aankomende activiteiten waarvoor je je kan opgeven. Je bent dus niet verplicht om enige actie te ondernemen. Je vindt er verschillende manieren om mee te helpen, dus je kan kiezen wat jijzelf wilt. Je hoeft niet altijd te gaan protesteren op straat, je kan helpen op jouw manier. Zo kan je bijvoorbeeld online actie voeren, chauffeur worden, breien (dit kwam laatst voorbij), opruimen en noem het maar op.

Mijn eerste activiteit was een weekend meehelpen op Mysteryland, door de camping schoon te houden. Ik heb er geweldige herinneringen aan, echt. Overdag ‘werken’ en ‘s avonds genieten van het festival, wij als crew mochten toen ook als eerste het terrein zien! En de eindshow, wat was die geweldig met Martin Garrix! Maargoed, ik dwaal af. Mijn volgende activiteit is dus weer een opruimactie, omdat ik dit leuk vind om te doen.

Maar! Je kunt nog een stapje verder gaan. Je kunt actievoerder worden. Dit staat ook op mijn lijstje als ik meer tijd voor mezelf heb (ik praat te veel over lijstjes, niet?). Een actievoerder is waarschijnlijk iemand die jij voor je ziet als je denkt aan Greenpeace. Zo zie ik bijvoorbeeld de beroemde foto van een walvisjager met harpoen achtervolgt door een klein Greenpeace bootje die de jager probeert te stoppen. Als actievoerder ben je ter plekke daar waar het nodig is. Je hebt dus wat toewijding nodig haha, maar actievoerden mag je ook niet zomaar worden, je moet wel een aantal trainingen etc. volgen. Wellicht kan ik je hier meer over vertellen in de toekomst.

En jij? Wat vind jij van Greenpeace?

Liefs,
Romee


4 thoughts on “Een geweldige organisatie: Greenpeace

  1. Yay goed bezig Romee!
    ik ben ik Utrecht nu actief met acties van Milieudefensie en een klimaatgroep om Utrecht C02 neutraal te krijgen. Sta ook helemaal achter Greenpeace!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s