Leestip: Het Geheim van Langer Leven

Het verouderingsproces fascineert me. Waarom worden sommige mensen 70 jaar oud? Waarom worden andere mensen 110 jaar oud? Waarom zijn sommige oude mensen ontzettend fit en andere niet? Het verouderingsproces, hoe werkt het?
Dit wordt geen post waarin ik ga vertellen hoe je 110 jaar oud wordt, helaas. Wat ik wel ga vertellen is dat er wel degelijk manieren zijn om gezond ouder te worden! En dat is waar ikzelf naartoe streef (misschien een beetje raar als je 18 bent, maar who cares).

Ik las onlangs ‘Het Geheim Van Langer Leven’, een boek van National Geographic. Hierin gaat een onderzoeksteam naar de vier blauwe zones van de wereld. Blauwe zones zijn plaatsen op de wereld waar mensen opvallend oud worden, en dan vaak ook gezond en fit. Wat heel interessant aan juist dít boek over gezondheid en veroudering is, is dat Dan Buettner erachter kwam dat juist je omgeving een cruciale rol speelt in gezond ouder worden. Gedrag proberen te veranderen is verschrikkelijk lastig, daarom hebben zo veel mensen overgewicht en welvaartsziekten. Daarom onderzocht Buettner de blauwe zones en focust hij zich juist op de omgeving. Welke kenmerken van de omgeving komen overeen in de blauwe zones en hoe kan je een omgeving zo vormen dat het gezondheid bevordert? Een paar voorbeelden: veel voetpaden en fietspaden aanleggen, een maximum aantal fast food restaurants in een gebied en een verbod op fast food reclame. Het schijnt een wereld van verschil te maken! En dat maakt het onderzoek van Buettner zo bijzonder, het focust zich niet slechts op individueel gedrag maar ook op de omgeving. Ik vond het boek geweldig, ik had hem ook zo uit. Ondanks dat de focus op de omgeving ligt is er an het eind van het boek toch een leuke test om te berekenen hoe lang jijzelf zonder ziektes door het leven gaat, wat je levensverwachting op dit moment is en hoe oud je kan worden als je een paar dingen verandert.

Het boek is een mooie aanvulling op het boek ‘veroudering vertragen’ van Kris Verburgh, die ik eerder al las en een geweldig boek vind. Wellicht post ik daar in de toekomst nog wat over. Beide boeken zijn aanraders en staan hoog op mijn lijstje met beste boeken.

Tot nu toe zijn er een aantal dingen die ik van ‘het geheim van langer leven’ overneem. Maar let op: het is geen levensadvies voor jou en ook zeker geen garantie. Het is wat ikzelf doe:
– niet roken
– neem een moestuintje (dit is een double-win, je krijgt en lichaamsbeweging en vers voedsel)
– eet voornamelijk plantaardig (Groente en fruit zijn cruciaal)
– Zorg voor goede sociale contacten (familie, vrienden, sportclubs, vrijwilligerswerk etc.)
– zorg voor een duidelijk doel in je leven
– veel bewegen op rustig niveau, bijvoorbeeld wandelen

Wat heeft dit te maken met zero waste? Misschien niets, misschien ook wel heel veel. Zo zie ik het: gezond leven is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de wereld. Veel mensen weten niet dat door simpele aanpassingen je je beter kunt voelen, en vaak ook genezen. Bijvoorbeeld diabetes type 2, een welvaartsziekte. Van wat ik heb gelezen speelt voedsel hier en cruciale rol in. Natuurlijk en helaas geldt dit niet voor alle ziektes. Minder medicatie en operaties bezorgt ons allemaal minder zorgen, werk en geld. Met het geld wat de gezondheidszorg in gaat kunnen we ook andere mooie dingen doen! Preventieve geneeskunde is de toekomst, denk ik. En jij? Wat denk jij?

Dan Buettner was onlangs te gast bij de Rich Roll podcast. Ik vond het een toffe aflevering, je kan die hier beluisteren. 

Liefs,
Romee


4 thoughts on “Leestip: Het Geheim van Langer Leven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s