Een bakmat: een alternatief voor wegwerp-bakpapier

Soms krijg ik mijn ouders mee in mijn zero waste lifestyle. En als dat gebeurt vind ik het nóg leuker om zero waste te leven. Zero waste hoeft ook helemaal niet veel moeite of geld te kosten, in tegendeel! Daarom presenteer ik jullie in deze blogpost met trots: de bakmat!Toen ook mijn vader samen met mij zijn eerste zero waste stap ondernam (way to go pap!), was ons bakpapier op. Bakpapier is iets wat me mateloos irriteert, het is namelijk een single-use product. Je gebruikt het voor hooguit een uurtje en dan, hup, het gaat weer rechtstreeks naar de afvalberg. Vaak is het papier ook vettig, waardoor het niet bij het oud papier mag. Recyclen is dus ook geen optie. Het allerergste afval is restafval zeg ik altijd maar.

In plaats van naar de dichtstbijzijnde super te rennen voor nieuw bakpapier,  vertelde ik mijn vader over een bakmat. Een bakmat is een siliconen matje die je in de oven legt waardoor je geen bakpapier meer hoeft te gebruiken. Even afnemen of wassen na gebruik en voila, hij is weer als nieuw. Je vervangt het single-use product dus naar een product wat je maar één keer hoeft aan te schaffen en lang mee gaat. Klinkt goed!

Dus in plaats van naar de super, renden we naar de HEMA bij ons in de buurt. Want daar hadden ze hem, ook nog in een schattig kleurtje, rood. Een snelle optie, dus helaas niet erg duurzaam, fair trade, biologisch etc. Maar! Het product heeft naast zijn zero waste superkracht nog meer kleine super krachten, hij kan ook in de magnetron en vaatwasser. Gemakkelijk dus, daar houd ik van. Het matje kost 5 euro, misschien duurder dan bakpapier, maar dat hoeven wij in ieder geval nooit meer in te slaan. (Als ik nog een biologische, fair trade, duurzame superdeluxe bakmat vindt, zal ik jullie updaten!)

Liefs,
Romee 


2 thoughts on “Een bakmat: een alternatief voor wegwerp-bakpapier

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s