De Divacup: een vervanging voor tampons of maandverband

Deze post is erg persoonlijk. Toch heb ik besloten hem met jullie te delen. Deze post heeft alleen betrekking op vrouwen, want het gaat namelijk over ongesteld zijn. Iel! Geen pretje voor ons, en al helemaal niet voor de planeet! Want de meeste vrouwen gebruiken maandverband of tampons. En die belanden bij het afval, of nog erger, in het riool. Gelukkig is er een zero waste alternatief waarvan ik zou willen dat ik het eerder had ontdekt: de Divacup.

De Divacup is een silliconen cupje die je inbrengt. Het vangt het bloed eigenlijk op als een soort bakje. Het klinkt vies, dat snap ik. Maar ik zal de voordelen even voor je op een rijtje zetten:
1. Ik hoef de cup maar één of twee keer per dag in te brengen, geen tampons meeslepen en de tijd in de gaten houden dus! Ik doe er langer mee omdat de cup veel meer bloed bij zich kan houden dan een tampon of maandverband.
2. Je hoeft nooit meer tampons of maandverband te kopen!
3. Je voelt de cup helemaal niet zitten en je hoeft hem niet diep in te brengen.
4. En natuurlijk: je produceert geen afval! Geen vieze tampons op de afvalberg of in het riool meer. Want ja, iemand moet dat uiteindelijk opruimen…

Het inbrengen van de Divacup is naar mijn mening niet moeilijk, maar het vergt wel even oefenen. Je moet namelijk zorgen dat het cupje goed zit, anders gaat ie lekken. De instructie zie je hiernaast: Je vouwt het cupje in een soort u-vorm en brengt hem dan in. Eenmaal binnenin klapt hij uit en wordt het cupje vacuum gezogen. Zoals je kunt zien op de foto zit er aan de onderkant van het cupje een soort stokje, waaraan je hem er weer uit kunt halen. Daarna kun je het bloed in het toilet gooien, het cupje even omspoelen en weer opnieuw inbrengen. Zorg er dus voor als je hem opnieuw inbrengt je een wasbak in de buurt hebt! Is je periode voorbij, kook het cupje dan even goed om hem goed schoon te krijgen.
divacup

In het begin was het erg wennen met inbrengen (het cupje lijkt trouwens ook immens groot, maar omdat het cupje makkelijk vervormt past hij precies), maar ik ben nu helemaal weg van de cup en zou willen dat ik het eerder had ontdekt. Je hebt 2 maten, een A voor vrouwen die nog geen kind hebben gehad en B voor vrouwen die al wel kinderen hebben gehad. Het cupje kost 27,49 bij Bol.com, dit is veel meer dan een pakje tampons, maar de investering heb je er na een tijd uit, je hoeft immers nooit meer tampons of maandverband te kopen. Voor mij een investering van grote waarde!

Een kleine update: in weekoverzicht #5 is te lezen dat de Lady Cup (deze cup is bijna identiek aan de Diva Cup) tegenwoordig ook te verkrijgen is bij de Ekoplaza! Na ongeveer 3 jaar ben ik nog steeds fan! Toen ik laatst mijn cup was vergeten en een tampon van iemand moest lenen merkte ik ook meteen weer het verschil: de tampon voelde vreselijk. 

Liefs,
Romee


4 thoughts on “De Divacup: een vervanging voor tampons of maandverband

  1. Ik ken het wel, maar heb het nog nooit geprobeerd (geen idee of ik dat nog ga doen hoor). Wasbaar maandverband vind ik wel een fijne oplossing :) Zeker sinds er nogal wat maandverband op de markt is waar parfum in wordt gestopt :P (gaat het toch extra stinken… maarja).

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s