NO-POO en andere plasticvrije methoden om je haar te wassen

Shampoo. Sommigen gebruiken het elke dag, sommigen elke week en sommigen helemaal niet (Ja, echt!). De meeste mensen kopen shampoo is een plastic fles. Wat hier dus geldt, hoe vaker je je haar wast, hoe meer plastic afval je hebt. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Want je haar wassen kan ook zonder afval!

Het zal je misschien verbazen, maar er zijn ontzettend veel manieren om zonder (plastic) afval je haar te wassen. In deze blog zet ik ze voor je op een rij, en ja, ik heb ze (bijna) allemaal uitgeprobeerd!

‘Waarom afval produceren als je het toch weggooit’ – Loesje

1. Mijn favoriet, géén shampoo! Het is mogelijk, leven zonder shampoo. Je denkt nu vast: Bah! Dit dacht ik in eerste instantie ook hoor, maar naarmate ik er meer over las werd het allemaal wat meer duidelijk. Mensen die leven zonder shampoo wassen hun haar met water, echt alleen water. In het begin is je haar vettig, maar bij de meeste mensen gaat dit na een tijdje weer weg. Hoe lang dit duurt, verschilt per persoon. Ben je door die periode heen, dan is je haar weer als normaal en hoef je dus nooit meer je haar te wassen! Ideaal, right? Helaas is dit mij niet gelukt, het duurde me gewoon te lang, het is echt een kwestie van doorzetten geloof ik. Grote plus: zero kosten!

2. Toen ging ik over op een ander alternatief: Baking soda! Deze methode wordt ook wel de No-Poo methode genoemd. Baking Soda zit verpakt in papier, gelukkig een hernieuwbare bron. Je doet een beetje baking soda (hoeveelheden moet je een beetje mee experimenteren) in een oude shampoofles (of in een bekertje kan ook) en doet er water bij. Even schudden(of roeren) en tadáá, klaar is je shampoo. Een pakje baking soda kost 1,75 en gaat bij mij erg lang mee, het ligt eraan hoe vaak je je haar wast. Helaas merkte ik bij deze methode dat mijn haar erg droog  werd (dit verschilt ook weer per persoon), dus op naar optie 3.

3. Baking Soda met appelazijn. Qua baking soda ga je hetzelfde te werk als hierboven. De appelazijn is in principe je conditioner, hierdoor droogt je haar niet uit. De appelazijn doe je op de puntjes van je haren en laat je even intrekken. Je schrikt even van de geur waarschijnlijk, maar wanneer je haar opdroogt gaat dit weer weg! Dan spoel je de appelazijn weer uit je haar en klaar is kees. Appelazijn zit in glas en is dus 100% recyclebaar. Een fles appelazijn van 2,75 (750ml) bij de Ekoplaza.

4. Ik was erg tevreden met mijn baking soda en appelazijn, maar je hebt als nog een beetje (gelukkig is het geen plastic, maar goed) afval. Dus zocht ik verder. En zoals je in het stukje Zeep al hebt gelezen werd dit uiteindelijk een zeepje. Het zeepje kan je bij de Lush zonder verpakking krijgen (zeg dit wel bij de kassa, anders doen ze het zeepje in papier! #helpdewereldvergaat, onnodig natuurlijk). Het zeepje werkt hetzelfde als zeep voor je lichaam, gewoon wrijven over je hoofdhuid. Het zeepje gaat vanzelf schuimen. Een shampoo bar kost 8,95 en weegt 55 gram (Iek! Duur), maar je doet er heel lang mee! Ook testte ik de shampoo van Zaailingen. Die vond ik nog beter dan die van Lush, de bar is plasticvrij, veganistische, palmolievrij en SLS-vrij! Perfecte shampoo, hallo! Hij kost 8,50, maar again, je doet veel langer met vaste shampoo dan met flessen vloeibare shampoo. 80% van de shampoo in flessen bestaat namelijk uit water.

5. Aleppo zeep. Die heb ook een tijdje gebruikt als shampoo. Werkt voor mij hetzelfde als de shampoo bars van Lush en Zaailingen. Wast helemaal prima! Deze heb ik helaas nog nergens verpakkingsvrij kunnen vinden, daarom heb ik hem laten vallen.

Op dit moment gebruik ik dus optie 4, de shampoobar van Zaailingen. Persoonlijk feitje: ik was mijn haar één keer per week. Ja, echt. Vaker is gewoon niet nodig omdat het erg lang duurt voordat mijn haar vet wordt. Hoe vaak je je haar moet wassen kun je rekken. Als je steeds één dag langer tussen je wasbeurten laat, wordt je haar later vettig. Ook hier geldt weer dat je geduld nodig hebt. Succes!

Liefs,
Romee


6 thoughts on “NO-POO en andere plasticvrije methoden om je haar te wassen

  1. Helaas vind ik aleppo zeep niet zo lekker ruiken .. Gaaf dat je ook geprobeerd hebt helemaal zonder shampoo te gaan met alleen water, ik ben benieuwd naar je ervaringen! Hoe ging dat bij jou?

    Like

  2. 5. Als je op vakantie bent in Marseille, kun je daar verpakkingsvrij allerlei Marseille- en Aleppo-zeep kopen :)
    Bij 1, 2 en 3 had ik dezelfde resultaten, maar 4 kan ik niet gebruiken i.v.m. parfumallergie. Voordeel van alleen Neutral gebruiken is wel dat je goed gebruik kan maken van aanbiedingen :O

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s