Zelf ketchup maken

Deze week een blogpost in een nieuwe categorie: Recepten. En zoals je in de titel leest heb ik afgelopen week zelf ketchup gemaakt. Ketchup kon ik helaas nergens zonder verpakking vinden. Nu ben ik wel ontzettend dol op ketchup en zat er dus maar één ding op: koksmuts op, schort om, spatel in de aanslag en koken maar! Ketchup uit de supermarkt (wij hebben altijd Heinz) is ontzettend lekker. Maar er zitten naar mijn mening ook een aantal nadelen aan.
1. Het zit in plastic (of glas, allebei onnodig)
2. Er zit veel suiker in en ik ben mijn suikerinname aan het verminderen (er zit 22,8 gram per 100 gram suiker in de fles die wij altijd hebben!!)
3. Er staan nog andere ingrediënten op de verpakking die ik nogal vaag vind en wanneer je het zelf maakt weet je precies wat je erin stopt (specerij- en kruidextracten zie ik hier staan? Sorry, maar ik weet echt niet wat ik me hierbij moet voorstellen). Dan kun je nog gaan voor biologische ketchup, maar dan betaal je natuurlijk weer meer en het is nog steeds niet verpakkingsvrij.

Oké, ik ben alweer klaar met zeuren hoor! Aan de slag met het nieuwe recept (hier vindt je hem nog een keer)

Wat heb je allemaal nodig:
– 1250 gr tomaten (neem je eigen zakje mee, en je kan ze zelfs verpakkingsvrij krijgen bij de super in de buurt, deze kostten me 2,48)
– 1 rode paprika (hiervoor geldt hetzelfde, gewoon heel meenemen uit de winkel, deze kostte me 0,89)
– 1 ui fijngehakt (sommige supermarkten verkopen ze los, en anders kun je ze vinden op de markt, deze had ik nog thuis, maar wat kost 1 ui? 0,20 gok ik)
– 1 teen knoflook (ook hiervoor kun je denk ik het beste naar de markt, of natuurlijk een verpakkingsvrije winkel als die in de buurt zit, 1 stuk knoflook kost je 0,40, gok ik)
– 50 ml azijn (deze kan je van de tap halen bij Oil & Vinegar, gewoon een eigen potje meenemen en vragen of je het zo mee kan nemen, anders doen ze er een soort extra laagje van plastic omheen, dit wil je dan weer niet, witte balsamico azijn kost je 0,88)
– 1 tl geraspte gember (alle kruiden heb ik van BioLokaal, een verpakkingsvrije winkel in Coevorden, hier kan je zelf de kruiden in je eigen pot doen en dus ook kiezen hoeveel je meeneemt, handig als je verder bepaalde kruiden nooit gebruikt, de gember kostte me 0,07, de rest van de kruiden hadden we nog thuis maar zullen je ook zoiets kosten)
– 1 tl paprikapoeder
– 1 tl nootmuskaat
– 1 mespuntje cayennepeper (deze heb ik weggelaten, want ik had per ongeluk te weinig potjes meegenomen, oeps haha)
– 1/2 tl korianderzaad
– 1 kruidnagel
– Snuf zout en Peper
In totaal ben je ongeveer 5 à 6 euro kwijt. Ik deed vijf weken met de potten ketchup. Ik ben ook ontzettend dol op ketchup haha.

Zo maak je het:
Was de tomaten en snij ze in stukken. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij deze ook in stukken. Snij de ui en knoflook fijn. Zet de paprika, de tomaten, ui en knoflook op het vuur in een pan (in het originele recept staat dat er een scheut water bij moet, dit zou ik weglaten want anders wordt de ketchup te waterig) en laat dit gedurende een uur op een zacht vuur pruttelen, roer het af en toe door elkaar. Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer (hierin kan je ook nog creatief zijn, je kan bijvoorbeeld ook een blender gebruiken). Zet de pan terug op het vuur en voeg alle specerijen en de azijn toe. Laat de saus nog eens anderhalf uur zachtjes sudderen, totdat hij voldoende dik is. Breng de ketchup op smaak met peper en zout en giet deze in schone gesteriliseerde potte (ik heb zelf weckpotten).

Resultaat:
Mijn ketchup is uiteindelijk te waterig geworden, balen, maar dit kun je oplossen. Ik heb een beetje bloem (dit kun je in een verpakkingsvrije winkel krijgen in je eigen pot krijgen en anders zou je voor een papieren verpakking kunnen gaan) gebakken in boter (ik ga volgende keer testen of dit ook met olijfolie kan, dit kan ik namelijk verpakkingsvrije krijgen en boter niet, maar voor nu kun je de boter het best in papier kopen) en dit langzaam gemengd met de ketchup en toen werd het vanzelf dik. Dit was een gouden tip van mijn opa haha! Ik heb nu twee weckpotten vol met ketchup, één kleine en één grote.. De ketchup maken lijkt misschien moeilijk te maken, maar dit is het echt niet. Want geloof me, ik ben echt geen keukenprinces! In mijn ketchup zit dus geen suiker, wil je wel suiker in je ketchup? Dan kan je ongeveer 35 gram toevoegen (ook dit kan je in een verpakkingsvrij winkel kopen of anders in papier). Ook niet onbelangrijk: ik vond de ketchup ontzettend LEKKER!

En hoe zit het met het afval?
De oude situatie:
– Lege plastic flessen besmeurd met ketchup, want nee, je krijgt nooit alles eruit.

De nieuwe situatie:
– Afvalvrije ketchup!
Nu moet ik hierbij vertellen dat ik een aantal dingen van thuis heb gebruikt want ja, ik woon nog bij mijn ouders. Deze verpakkingen hiervan belanden dus uiteindelijk bij het vuilnis, helaas. Maar goed, het kan dus allemaal wél zonder afval!

Liefs,
Romee

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s