DIY Make-up remover

Een tijdje terug schreef ik al een blogpost over wattenschijfjes. Deze wattenschijfjes kun je voor van alles gebruiken, maar ik gebruik ze vooral om make-up van mijn gezicht te boenen. (Want ja, ik leef dan misschien zero waste, maar ik ben en blijf een meisje). Daarom vandaag een aanvulling op die post: make-up remover.

In het begin van mijn make-uptijden was make-up remover nogal een struggle. Maar dan ook echt. Want wat kun je nu het best gebruiken? Tonic, olie, melk en noem maar op. Je hebt genoeg soorten. Telkens die welke-moet-ik-nou-weer-kopen- momenten. Later kocht ik make-up remover altijd gewoon bij de HEMA in een plastic flesje.

Ja, daar zie je dus het probleem al. Plastic. Maar daarnaast was er ook nog altijd een gigantische lange lijst met ingrediënten met namen ertussen die ik niet eens kan uitspreken. Hmm, ik ben achterdochtig hierin, is dit wel echt gezond voor mijn huid? Nu kan je overgaan op een ‘natuurlijke’ make-up remover, maar dit dan vaak weer onnodig duur. Maar hoe doe ik het nu? De zero waste manier.

Dit recept heb ik van een andere zero waste blog (van Nicky en Jessie, een aanrader!)
Je hebt maar drie ingrediënten nodig:

– Gekookt water
– Castile Soap ( Zelf heb ik Dr. Bronner zeep)
– Extra virgin kokosolie (zelf gebruik ik die van Royal Green)

En zo maak je het: Kook een beetje water (hoeveelheden moet je zelf een beetje inschatten, het kan bijna niet misgaan). Doe het gekookte water in een bakje, ik raad je aan het niet meteen in glas te doen, dit kan breken! Rasp de Dr. Bronner zeep boven het water en roer de zeep door het water totdat hij is opgelost. Roer daarna de kokosolie door het mengsel. Hoeveel kokosolie je gebruikt hangt af van hoe vettig je het mengsel wilt hebben (dit is vooral handig wanneer je water-proof make-up draagt).

Klaar! Een beetje make-up remover op je wasbare wattenschijfje en boenen maar! Nu lijkt het misschien een beetje gek dat er zeep in je make-up remover zit en je dit dan op bijvoorbeeld je ogen boent, maar deze zeep brandt niet in je ogen, het is speciale zeep.

Maar hoe zit het met het afval?
De oude situatie:
– Plastic flesjes! Veel meer dan bij het nieuwe recept, want ik deed nooit lang met zo’n potje.

De nieuwe situatie:
– De zeep zit in papier, gelukkig is dit een hernieuwbare bron (bomen). Ik heb twee blokken zeep gekocht toen ik dagje ging shoppen in Rotterdam, dit was nog in 2015 geloof ik en koste me 5,51 per blok van 140 gram. Ik heb nu nog niet eens een zesde van het eerste blok zeep opgemaakt, moet je nagaan hoe lang het meegaat. De zeep is biologisch, fairtrade, veganistisch en niet getest op dieren. (Win, win, win!)

– De extra virgin kokosolie zit in een glazen pot, deze koste me 8,99 bij Holland& Barrett. Deze is namelijk biologisch, yes! Ik raad je aan het kleinste potje te kopen als je de olie alleen voor je remover gebruikt, je doet er net als de zeep erg lang mee. Ik heb deze pot rond dezelfde tijd gekocht als de zeep, maar heb hiervan ook nog niet eens een kwart gebruikt. Glas is gelukkig 100% recyclebaar. De dop is van blik en mag ook in de glasbak, maar wat ze hier mee doen moet ik nog even uitzoeken.

De investering voor je zelfgemaakte make-up remover is dus zo’n 14,50 en heb je gelukkig zo terug, omdat je jaren doet met je zeep en kokosolie. Ik vind de remover net zo fijn als andere make-up removers in gebruik, maar bij deze weet ik precies wat er in gaat en het scheelt me een hoop geld. Doei plastic afval!

Update: Inmiddels gebruik ik deze make-up remover niet meer. Dat komt doordat ik iets nieuws probeerde nadat ik het boek Detox je huid las, olijfolie! Het recept van hierboven is ook prima, maar olijfolie is gewoon simpeler en minimalistischer! 

Liefs,
Romee


4 reacties op ‘DIY Make-up remover

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s