Een afvalvrij alternatief voor wegwerpflesjes

De drinkfles. Een groot gedeelte van de mensen die ik ken bezit er wel een. En ze zijn er in alle soorten in maten. Een geweldig alternatief voor al die single-use drinkflesjes. Ik gok dat dit het voorwerp is die ik al-tijd bij me heb. Maar dan ook echt altijd.
Het is een gek proces, absurd als je het mij vraagt! Je levert je oude lege flesje in (of niet, dan wordt hij dus verbrand of hij beland in de zee, ook geen beste optie als je het mij vraagt) voor recycling, deze reist ver om te worden gerecycled( Hallo CO2 uitstoot!), deze wordt gerecycled naar een nieuw flesje of iets anders. (plastic verliest bij recycling waarde), hierbij wordt veel energie en water gebruikt en ook veel CO2 uitgestoten, dit flesje gaat dan weer de halve wereld over (want ook nu weet je niet waar hij heen gaat) en uiteindelijk koop je weer dit nieuwe flesje. Je drinkt het water snel op, en het proces begint opnieuw! ‘283 miljoen flesjes mineraalwater gaan er jaarlijks in Nederland doorheen’ (Bron: Milieucentraal). Dit allemaal kan voorkomen worden.

Waar ik ook heen ga, een drinkfles vol met water zit altijd in mijn tas. Want nee, mij zie je geen plastic flesje in de supermarkt kopen. Plastic flesjes met water vind ik echt not-done. Er komt toch gewoon water uit onze kraan hier in Nederland? Ik drink het al sinds mijn geboorte, en ja, ik leef nog steeds! (Hoera!)

Zelf gebruik ik een oude koffiekan als drinkfles haha! Nee, geen dobber, geen plastic. Roestvrij staal it is! Toen mijn oude drinkfles kapot ging zocht ik naar een alternatief. En onze  oude koffiekan lag nog bij ons in de schuur, perfect wat mij betreft!

Later lees je nog waarom ik een algeheel hekel heb aan plastic, maar voor nu vind ik: Het is gewoon niet nodig! Er beland nu al veel te veel plastic in onze oceanen.

Er zijn een aantal mooie initiatieven voor herbruikbare flessen, zoals de Kleen Kanteen, die verkrijgbaar is bij WAAR (die heeft locaties op verschillende plekken in Nederland). Zelf ga ik voor roestvrijstaal omdat dit 100% recyclebaar is en erg lang mee gaat.

Het afval?
De oude situatie:                                                                             De nieuwe situatie
– Enorme aantallen plastic flesjes als afval.                           – Geen afval!

Ook een leuke plus, je bespaart geld. Door één keer een investering te doen hoef je nooit meer een plastic flesje te kopen. ‘Kraanwater is 210 keer goedkoper dan mineraalwater uit flesjes’ (Bron: Milieucentraal). Er zijn tegenwoordig op veel plekken gratis tappunten.

Liefs,
Romee

 


13 thoughts on “Een afvalvrij alternatief voor wegwerpflesjes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s