Een afvalvrij alternatief voor wegwerpzakdoekjes

De herfst is begonnen en voor velen van ons betekend dat snotteren en snuiten. En wat gebruik je daarvoor? Zakdoekjes (hoop ik)! Helaas heeft het zakdoekje geen lang leven, je snuit je neus een keer (Of twee soms?) en hup het zakdoekje beland in de prullenbak (vaak ook nog bij het restafval (!) want besnotterde zakdoekjes gooi je ook niet snel bij het oude papier).

Zoals ieder mens, ben ik af en toe ook verkouden. In dat geval stond ik ‘s ochtends op en het eerste wat ik deed is m’n neus snuiten. Dus ik liep naar de wc, pakte wat wc papier, snoot m’n neus en spoelde het doekje weer door de wc. Ho! Wacht! Stop! Ik was nog niet eens fatsoenlijk aan mijn dag begonnen en ik had de wereld al weer vervuild met die nare zakdoekjes?!

Dit moest anders kunnen. En je raad al wat het alternatief is. De katoenen zakdoek. Nou had dit zakdoekje in eerste instantie nogal een ouderwets imago, mijn opa had ook altijd zo’n zakdoek. Maar ach, ik probeerde het. Dus hup, op mijn fietsje (lekker groen) het centrum in op zoek naar katoenen zakdoeken.

Misschien ben ik wat perfectionistisch aangelegd, maar ik wilde ook meteen zakdoekjes van biologisch katoen. Als je toch iets doet, doe het dan goed hè? Dit raad ik je ook aan te doen als je zelf op zoek bent, maar helaas kon ik ze niet vinden. Uiteindelijk heb ik drie katoenen zakdoeken gekocht bij de HEMA voor 2,75 (plus, ze hebben een heel schattig printje). Niet duur, plus je hebt je ‘investering’ er zo uit want je hergebruikt deze zakdoekjes.

Zelf heb ik 6 zakdoekjes (dit ligt eraan hoe vaak je de was doet). Ze kunnen gewoon bij de was in net zoals de wattenschijfjes waar ik al eerder over schreef. Gelukkig is mijn papa zo lief om ze voor me te wassen (heerlijk, dat bij je ouders wonen).

De zakdoeken bevallen me erg goed. Ik heb altijd een zakdoek bij me, erg handig. En, de katoenen zakdoekjes zijn naar mijn mening zachter voor je neus dan de papieren.

Maar hoe zit het met het afval?

De oude situatie:
– Bergen aan besnotterd papieren afval! (onnodig bomen kappen naar mijn mening)
– Plus al dat plastic wat om de zakdoekjes zit. Er zit plastic om een individueel pakje, maar ook nog om het gehele pakket!

De nieuwe situatie:
– Geen afval meer!!

Tip: heb je oude lakens of dergelijke thuis liggen die je niet gebruikt? Knip hier zakdoekjes uit! Zo bespaar je geld, recycle je oude spullen en je koopt niets nieuws. (Ja, het is namelijk best wat werk om dat zakdoekjes te maken en bij jou te krijgen).

Liefs,
Romee


3 thoughts on “Een afvalvrij alternatief voor wegwerpzakdoekjes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s