Een afvalvrij alternatief voor zeep in plastic flessen

Deze blogpost gaat over zeep. Zeep kan je namelijk gebruiken voor van alles. Zeep om je haar te wassen. Zeep om je lichaam mee te wassen tijdens het douchen. Zeep om je handen mee te wassen, bijvoorbeeld na een toiletbezoek. Maar wat kan er nu zo speciaal zijn aan zeep? Juist, het kan zero waste.

Zeep is op veel plekken zero waste verkrijgbaar. Hiermee bedoel ik een vaste bar zeep, geen vloeibare zeep. (Dat zit in een plastic fles, ieks!) Zelf koop ik zeep bij Dille en Kamille, hier hebben ze lekker veel keus. Tevens zit de Dille en Kamille op veel plekken in Nederland, dus wellicht ook bij jou in de buurt. De zeep die ik gebruik ruikt naar vanille, en je betaald 2,50 voor 100 gram (het zeepje vind je hier). Dit lijkt misschien wat veel, maar geloof me, met vaste zeep doe je langer dan vloeibare zeep, dus die 100 gram gaat lang mee.

Helaas is de zeep bij de Dille en Kamille nog niet zo milieuvriendelijk als ik had gewild. Er zitten geen parabenen in en hij is dierproefvrij (plus!). Maar als we kijken naar Lush, zijn die ingrediënten niet op dieren getest, maar daarnaast zijn veel ingrediënten ook nog biologisch! Nu ben ik sowieso wel fan van de Lush, in hun beleid staat ook dat alle producten vegetarisch (en soms veganistisch!) zijn, ethisch verantwoord zijn ingekocht, handgemaakt zijn, vers zijn en de producten zijn niet getest op dieren! Yes! Helaas betaal je voor deze handgemaakte zeep wel wat meer, namelijk 5,25 voor 100 gram. Daarbij is de Lush niet te vinden in Enschede (Enschede?! Ja, daar woon ik).

Maar waar gaat het me nou uiteindelijk om? Dat je geen afval achterlaat wanneer je vaste zeep koopt. Doei plastic flessen! Wel raad ik je aan om bij de kassa meteen te zeggen dat je de zeep zonder verpakking mee wil nemen (zelf neem ik vaak een eigen katoenen zakdoek mee om hierin de zeep mee te nemen). De eerste keer dat ik de zeep kocht was ik namelijk te laat en was de zeep al ingepakt met papier (Kan erger, maar onnodig!) en plakband (Ugh, plastic.). Sinds kort hebben ze helaas wil stickers op de zeep geplakt, klein, maar aanwezig. Hierom ga ik binnenkort misschien toch overstappen naar de iets duurdere zeep van de Lush.

Een zeepje bij de wasbak, een zeepje in het toilet, een zeepje in de douche en weg met al die plastic flessen! Vind je vaste zeep helemaal niets? (kan ik me voorstellen, iedereen zijn dingetjes toch?) Dan zijn er op sommige plekken vloeibare zeep te verkrijgen die je eigen flessen kan doen (Bulk). Hierover lees je later meer in een andere blogpost.

Oh! En nou vergeet ik het bijna, zeep voor je haar kon ik tot nu toe alleen bij de Lush vinden, helaas zijn deze ook best prijzig. 9,95! Ik doe er erg lang mee, maar ik was mijn haar ook niet zo vaak als de gemiddelde mens. Mijn ervaring is dat dit onnodig is en ook slecht voor je haar. Gelukkig zijn er meer alternatieven om je haar zero waste te wassen, daar lees je hier meer over.  Had ik al gezegd dat ik zeep ook gebruik al scheerschuim? In combinatie met mijn safety Razor.

Dus het zero waste alternatief voor zeep? Zeep.

Liefs,
Romee


5 thoughts on “Een afvalvrij alternatief voor zeep in plastic flessen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s