Zelf deodorant maken

Deze post gaat over de eerste stap die ik nam richting een zero waste lifestyle. Zelf kwam ik niet met het idee, nee, mijn moeder kwam ermee. Zij zelf probeert niet zero waste te zijn, en wanneer ze me dit recept gaf (en ook voor me maakte) was ik dit zelf ook helemaal niet. Inmiddels is het al weer 3 jaar een groot succes.

Zelf vond ik ‘normale’ deodorant die in een spuitbus zat altijd al onprettig. In de ochtend een koud gevoel, door de dag heen opnieuw opspuiten want de geur verdwijnt naar mijn mening nogal gauw, de geur mengt zich dan vervolgens met zweet wat ik al helemaal viezig vind, na het scheren prikt het ontzettend, je huid raakt na een tijdje geïrriteerd en in veel flessen zitten schadelijke stoffen zoals aluminum. Ook deodorant in de vorm van rollers en crèmes waren een hele smeerboel en hadden deze zelfde gevolgen. Nee, de deodorant die iedereen gebruikte was voor mij geen succes.

Dit wist mijn moeder ook en zij kwam met het volgende recept voor een zelfgemaakte, smeerbare deodorant.

  • 2 eetlepels Baking Soda
  • 2 eetlepels Maizena
  • 2 eetlepels geurloze kokosolie of kokosvet (het liefst biologisch hihi)
  • 2 druppels etherische olie (geur naar keuze, zelf heb ik vanille)

Het recept bevalt me erg goed! Je zweet natuurlijk wel, maar dit ruik je niet. Je smeert het één keer in de ochtend op en klaar is kees. Wel raad ik aan om het spul er in de avond er weer af te wassen, om irritatie van de huid te voorkomen (je moet je huid natuurlijk ook wat rust gunnen). Hoe lang je met een potje doet heb ik helaas nog nooit bijgehouden, mijn gok is 1,5 à 2 maand. Verder zijn een paar vriendinnen aan wie ik een potje heb gegeven er ook helemaal weg van.

Wanneer je je wat meer verdiept in de zero waste lifestyle zul je zien dat veel zero wasters dit recept gebruiken, maar ook andere mensen die eens wat anders proberen. Je kan het recept ook aanpassen naar voorkeur, bijvoorbeeld met wat minder baking soda, het is maar wat je prettig vindt. Met dit recept veroorzaak je niet alleen minder afval, maar het is gewoon een simpel en heerlijk product voor jezelf!

Wat betreft afval:
De oude situatie:
Honderden (gokje) deodorantflessen die belanden bij het restafval.

De nieuwe situatie:
– De Baking Soda heb ik van de toko voor €1,75 (454 gram) en zit in papier (wat ik acceptabel vind omdat het recyclebaar is en van bronnen komt die niet op raken, namelijk bomen)
– De Maizena is van de Albert Heijn voor €0,61 (250 gram) en zit ook in papier.
-De kokosolie is tegenwoordig biologisch verkrijgbaar bij de Albert Heijn voor €2,99 (320 ml) en zit in glas wat 100% recyclebaar is, de dop is echter nog wel restafval.
– De etherische olie is van de Tuinen voor €3,09 (10 ml). Het potje is van glas maar heeft helaas een plastic dop.
– Het hele goedje bewaar ik in een plastic (Ja, #fail) potje van de bodyshop die ik ooit heb gekregen en nu dus hergebruik. (Misschien dat ik later nog overga op glas, maar dan moet het plastic weer weggooien …)

In totaal kost alles misschien wat meer dan een deodorantspuitbus, maar de bovengenoemde producten gaan allemaal erg lang mee. Op de lange termijn haal je je investering er dus zeker uit! Ikzelf wil nooit meer anders.

Liefs,
Romee


10 thoughts on “Zelf deodorant maken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s